Hozzávalók:

 

  • 5 bögre fehér finomliszt (62,5 dkg)
  • egyharmad bögre 2,8%-os tej
  • egy kocka friss élesztő (5 dkg)
  • egy mokkáskanál kristálycukor
  • 35 dkg főtt, áttört burgonya (nyersen kb. szűk fél kg krumpliból érjük el ezt a mennyiséget)
  • 2 egész tojás
  • 1 csapott evőkanál só
  • 4 púpos evőkanál zsír ( 15 dkg, vajjal is helyettesíthető, de zsírral az igazi)
  • 4 púpos evőkanál 20%-os tejföl

 

  • víz és egy csapott evőkanál só a burgonya főzéséhez
  • 1 tojás sárgája elkeverve egy teáskanál tejjel és egy csipet piros, őrölt fűszerpaprikával

 

 

Elkészítés:

 

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és forrásban lévő, lobogó vízben puhára főzzük, majd áttörjük, és picit hűlni hagyjuk.
  2. Érdemes a klasszikus burgonyanyomót használni, azt a karos fajtát, gyönyörű, laza lesz a végeredmény, és mindössze néhány száz forintért beszerezhető.
  3. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk, majd az összes hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk/dagasztunk.
  4. Géppel is összedolgozhatjuk, de kézzel, illetve fakanállal is. Szép egynemű legyen, de dagasztani nem szükséges.
  5. A tészta ragadósnak tűnik, és ilyennek is kell lennie!
  6. Tökéletesen szét fog terülni a deszkán, és ha kap alá és a tetejére lisztet, tökéletesen tudunk majd vele dolgozni.
  7.  Tehát jól lisztezett deszkára borítjuk, olyan két és fél-három centi vastagságúra nyújtjuk, miközben egy picit a tetejét is lisztezzük, hogy ne ragadjon a nyújtófára.
  8. Srégan bevágjuk egy éles pengéjű, nagyobb késsel a tetejét, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük a tetejét a tojásos-paprikás-tejes keverékünkkel, és olyan 190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, aranyszínűre sütjük.
  9. Ha az alja színt kap, akkor már jónak kell lennie. nem szabad kiszárítani, úgyhogy kukkantsatok alájuk!

 

 

Vissza a receptekhez