Krumplis pogácsa
Hozzávalók:
- 5 bögre fehér finomliszt (62,5 dkg)
- egyharmad bögre 2,8%-os tej
- egy kocka friss élesztő (5 dkg)
- egy mokkáskanál kristálycukor
- 35 dkg főtt, áttört burgonya (nyersen kb. szűk fél kg krumpliból érjük el ezt a mennyiséget)
- 2 egész tojás
- 1 csapott evőkanál só
- 4 púpos evőkanál zsír ( 15 dkg, vajjal is helyettesíthető, de zsírral az igazi)
- 4 púpos evőkanál 20%-os tejföl
- víz és egy csapott evőkanál só a burgonya főzéséhez
- 1 tojás sárgája elkeverve egy teáskanál tejjel és egy csipet piros, őrölt fűszerpaprikával
Elkészítés:
- A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és forrásban lévő, lobogó vízben puhára főzzük, majd áttörjük, és picit hűlni hagyjuk.
- Érdemes a klasszikus burgonyanyomót használni, azt a karos fajtát, gyönyörű, laza lesz a végeredmény, és mindössze néhány száz forintért beszerezhető.
- A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk, majd az összes hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk/dagasztunk.
- Géppel is összedolgozhatjuk, de kézzel, illetve fakanállal is. Szép egynemű legyen, de dagasztani nem szükséges.
- A tészta ragadósnak tűnik, és ilyennek is kell lennie!
- Tökéletesen szét fog terülni a deszkán, és ha kap alá és a tetejére lisztet, tökéletesen tudunk majd vele dolgozni.
- Tehát jól lisztezett deszkára borítjuk, olyan két és fél-három centi vastagságúra nyújtjuk, miközben egy picit a tetejét is lisztezzük, hogy ne ragadjon a nyújtófára.
- Srégan bevágjuk egy éles pengéjű, nagyobb késsel a tetejét, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük a tetejét a tojásos-paprikás-tejes keverékünkkel, és olyan 190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, aranyszínűre sütjük.
- Ha az alja színt kap, akkor már jónak kell lennie. nem szabad kiszárítani, úgyhogy kukkantsatok alájuk!
- Nincsenek hozzászólások.